Jako administrator firmy możesz określić ustawienia dotyczące współpracy, udostępniania i widoczności dla każdego zespołu. Na przykład możesz określić, kto w zespole może tworzyć nową zawartość.
Jak określić ustawienia zespołów
Wymagania wstępne
Aby wykonać poniższe procedury, przejdź do ustawień zespołu. Wykonaj te kroki:
- W konsoli administratora przejdź do Zespoły.
Możesz wybrać dowolny zespół w swojej organizacji, aby określić jego ustawienia. - Kliknij zespół.
Otworzy się panel boczny {Team name}. - Kliknij, aby otworzyć kartę Ustawienia.
UWAGA: Każda procedura w tej sekcji dotyczy wybranego przez Ciebie zespołu. Ustawienia nie dotyczą całej organizacji ani struktury zespołów.
UWAGA: Ikona zespołu pokazuje, które ustawienia zespołu może również zmienić administrator zespołu:
Dozwolone domeny
Ogranicza zapraszanie do zespołu i udostępnianie do adresów e-mail należących do określonych domen.
- Przejdź do karty {Team name} > Ustawienia.
- Włącz Ogranicz domeny na potrzeby udostępniania.
-
W polu Nazwa domeny wpisz i Dodaj dozwoloną domenę. Możesz dodać wiele domen.
WAŻNE: Upewnij się, że dodasz domenę swojej organizacji.
- (Opcjonalnie) Zaznacz Zezwól na udostępnianie gościom spoza tych domen....
Goście mają dostęp tylko do treści, które zostały im udostępnione bezpośrednio.
Prywatność
Określa, kto może wyświetlać i dołączać do danego zespołu.
- Przejdź do {Team name} > Ustawienia.
- W sekcji Prywatność wybierz jedną z poniższych opcji:
-
Prywatne
Tylko zaproszeni użytkownicy. -
Widoczne – dołączenie wymaga akceptacji
Każdy w Twojej organizacji może zobaczyć zespół i poprosić o dołączenie. Administratorzy firmy i administratorzy zespołu mogą zatwierdzać prośby. -
Widoczne – otwarte do dołączenia
Każdy w Twojej organizacji może zobaczyć i dołączyć bez akceptacji. Pozwala osobom z dowolnej domeny, którą Twoja organizacja przypisała, dołączyć.
-
Prywatne
Zaproszenie
Określa, kto może zapraszać nowych użytkowników do zespołu.
- Przejdź do {Team name} > Ustawienia
- W sekcji Zaproszenia zaznacz jedną z poniższych opcji:
- Tylko administratorzy firmy
- Administratorzy firmy i administratorzy zespołu {Team name}
- Wszyscy w zespole {Team name}
- Zaznacz Pozwól lub Nie pozwól, aby ustawić, czy użytkownicy i grupy użytkowników mogą być zapraszani do tablic bez uprzedniego dodania ich do zespołu.
UWAGA: Administratorzy zespołu mogą edytować ustawienia ochrony prywatności zespołu i zatwierdzać prośby o dołączenie do swoich zespołów.
WSKAZÓWKA: Jako administrator firmy możesz ograniczyć ustawienia zapraszania na poziomie organizacji, co ogranicza zapraszanie wyłącznie do administratorów firmy i administratorów zespołu.
Treść
Tworzenie treści
Określa, kto może tworzyć tablice, przestrzenie i szablony w danym zespole.
- Przejdź do {Team name} > Ustawienia karty.
- Przewiń do Zawartość.
- W sekcji Tworzenie treści, zaznacz jedną z następujących opcji:
- Administratorzy firmy i administratorzy z uprawnieniami do zarządzania treścią
- Administratorzy firmy, administratorzy z uprawnieniami do zarządzania treścią oraz administratorzy zespołu {Team name}
- Wszyscy w zespole {Team name}
Udostępnianie tablic
- Przejdź do {Team name} > Ustawienia (karta).
- Przewiń do sekcji Zawartość.
- W sekcji Udostępnianie tablic określ następujące parametry:
-
Udostępnianie wszystkim w zespole
Określa, czy edytujący tablicę mogą jednym kliknięciem udostępnić tablicę całemu zespołowi -
Udostępnianie wszystkim w organizacji
Określa, czy edytujący tablicę mogą jednym kliknięciem udostępnić tablicę całej organizacji oraz jakie uprawnienia mogą wybrać -
Udostępnianie publiczne
Określa, czy edytujący tablicę mogą udostępniać tablicę poza Twoją organizacją.
-
Udostępnianie wszystkim w zespole
Uwaga: Jako administrator firmy możesz ograniczyć uprawnienia dotyczące tablic publicznych na poziomie organizacji. Na przykład możesz określić, że edytujący tablicę nie będą mogli zezwalać na edycję tablic publicznych.
Domyślne ustawienia udostępniania tablicy
Określa domyślne ustawienia udostępniania dla wszystkich nowo utworzonych tablic w danym zespole.
- Przejdź do {Team name} > karta Ustawienia.
- Przewiń do sekcji Zawartość.
- W sekcji Domyślne udostępnianie tablic, wybierz jedną z następujących opcji z menu rozwijanego:
- Dostęp mają tylko właściciele tablic
- Wszyscy uczestnicy zespołu mogą wyświetlać
- Wszyscy uczestnicy zespołu mogą komentować
- Wszyscy uczestnicy zespołu mogą edytować
UWAGA: Dotyczy tylko ustawień domyślnych. W zakresie, w jakim ustawienia organizacji i zespołu na to pozwalają, właściciele tablic i edytujący mogą zmienić opcję udostępniania dla swoich tablic.
Domyślne uprawnienia do zapraszania i edycji ustawień udostępniania
Określa, kto może zapraszać użytkowników i edytować ustawienia udostępniania dla tablicy.
- Przejdź do {Team name} > Ustawienia karta.
- Przewiń do Zawartość.
- W Domyślne zaproszenie i uprawnienia do edycji ustawień udostępniania, wybierz jedną z następujących opcji:
- Użytkownicy w tym zespole z uprawnieniami do edycji
- Tylko właściciel tablicy
UWAGA: Tylko domyślne. W zakresie dozwolonym przez ustawienia na poziomie organizacji i zespołu właściciele tablic mogą zmienić te ustawienia dla swoich tablic.
Domyślne ustawienia udostępniania przestrzeni
Określa domyślne ustawienia udostępniania dla wszystkich nowo utworzonych przestrzeni w zespole.
- Przejdź do {Team name} > Ustawienia.
- Przewiń do Zawartość.
- W sekcji Domyślne ustawienia udostępniania przestrzeni wybierz jedną z następujących opcji z menu rozwijanego:
- Dostęp mają tylko właściciele przestrzeni
- Wszyscy uczestnicy zespołu mogą wyświetlać
Bezpieczeństwo treści
Przenoszenie treści do innych zespołów
Określa, czy właściciele tablic mogą przenosić tablice do innych zespołów.
- Przejdź do {Team name} > Ustawienia (karta).
- Przewiń do Bezpieczeństwo treści.
- W sekcji Przenoszenie treści do innych zespołów zaznacz Dozwolone lub Niedozwolone.
UWAGA: - Jeśli właściciele tablic przenoszą zawartość do innego zespołu, zespół docelowy także musi zezwalać na przenoszenie tablic między zespołami.
- Oprócz ograniczeń na poziomie zespołu administratorzy firmy mogą kontrolować, czy tablice można przenieść do innej organizacji. To ustawienie konfiguruje się poprzez Zezwalaj na przenoszenie tablic do innych organizacji w Ustawienia firmy > Bezpieczeństwo > Udostępnianie. Gdy ta opcja jest wyłączona (domyślnie), tablice nadal mogą być swobodnie przenoszone między zespołami w ramach tej samej organizacji.
Kopiowanie treści
Określa, kto może mieć uprawnienia do kopiowania zawartości tablicy.
- Przejdź do {Team name} > Ustawienia (karta).
- Przewiń do Bezpieczeństwo treści.
- W sekcji Kopiowanie treści zaznacz Tylko użytkownicy w zespole lub Wszyscy w organizacji.
Domyślne ustawienie kopiowania treści
Określa domyślne ustawienie, które decyduje, kto może kopiować zawartość tablic na nowo utworzonych tablicach.
- Przejdź do {Team name} > Ustawienia karty.
- Przewiń do Bezpieczeństwo treści.
- W Domyślne ustawienie kopiowania treści, wybierz jedną z następujących opcji z menu rozwijanego:
- Każdy, kto ma dostęp do tablicy
- Uczestnicy zespołu
- Uczestnicy zespołu z uprawnieniami do edycji
- Tylko właściciele tablic
UWAGA: Dotyczy tylko ustawienia domyślnego. Jeśli ustawienia na poziomie organizacji i zespołu na to pozwalają, właściciele tablic mogą zmienić to ustawienie na swoich tablicach.
Domyślna klasyfikacja
Pozwala zespołowi zastąpić domyślną klasyfikację organizacji dla tablic.
- Przejdź do {Team name} > Ustawienia karty.
- Przewiń do Bezpieczeństwo treści.
- W sekcji Domyślna klasyfikacja przełącz Nadpisz domyślne ustawienie organizacji na pozycję włączoną.
Ustawienia współpracy
Włącz rolę współwłaściciela na tablicach i w przestrzeniach
- Przejdź do {Team name} > Ustawienia karty.
- Przewiń do Ustawień współpracy.
- Przełącz Włącz rolę współwłaściciela na tablicach i w przestrzeniach na pozycję włączoną.
Dalej: 5.1 Konfigurowanie Miro AI
Aby kontynuować konfigurację Miro Enterprise, określ ustawienia Miro AI.