Dotyczy: wersja Enterprise
Poznaj zasady zarządzania licencjami w programie elastycznych licencji (FLP), w tym dostępne opcje dla nowych użytkowników oraz sposób przekształcania istniejących licencji.
💡 Jeśli dopiero zaczynasz z licencjonowaniem w FLP, zalecamy najpierw przeczytać Program elastycznych licencji oraz Poziomy dostępu użytkowników w wersji Enterprise, aby zrozumieć, jak nasze modele licencjonowania, typy licencji i role w Miro współdziałają.
Przydzielanie licencji nowym użytkownikom
Na podstawie domyślnych ustawień licencji Twojej firmy nowi członkowie są przypisywani do licencji Free albo do bezpłatnej ograniczonej licencji. Aby ustawić domyślną licencję dla nowych członków w Twojej subskrypcji, skontaktuj się z osobą kontaktową w Miro.
Nowi członkowie otrzymują domyślną licencję:
- gdy zostaną zaproszeni przez członków niebędących administratorami
- automatycznie przez Just-in-Time provisioning, zarządzanie domeną lub SCIM
Administratorzy firmy mogą też wybrać licencję dla zaproszonych członków.
- Wybierz Free , jeśli chcesz, aby użytkownicy mogli edytować (zostaną automatycznie przypisani do licencji Collaborate lub Full (legacy) w momencie, gdy edytują lub tworzą tablicę, zostaną zaproszeni do edycji tablicy, otrzymają rolę współwłaściciela tablicy lub zostaną dodani do projektu jako Editor)
- Wybierz Free Restricted, aby zaprosić członka bez uprawnień do edycji
Jak zmienić licencje na wyższą lub niższą wersję
Kto może to zrobić: Administratorzy firmy
Free licencje są automatycznie zmieniane na licencję Collaborate lub Full (legacy), gdy użytkownik tworzy lub edytuje tablicę.
Bezpłatne ograniczone licencje można zmienić na licencję Collaborate lub Full (legacy) ręcznie przez administratorów firmy albo w ramach automatyzacji przepływów pracy w Enterprise.
Aby zmienić bezpłatną ograniczoną licencję na licencję Collaborate lub Full (legacy):
- Otwórz Zespoły lub przejdź do Ustawienia organizacji > Użytkownicy > Wszyscy użytkownicy > Aktywni użytkownicy.
- Kliknij ikonę trzech kropek (...) obok użytkownika z bezpłatną ograniczoną licencją.
- Wybierz Zmień na uczestnika z licencją Collaborate.
Licencje Collaborate lub Full (legacy) można zmienić na niższą wersję — bezpłatną ograniczoną licencję, jeśli administratorzy firmy chcą ograniczyć dostęp użytkownika i zwolnić dodatkowe licencje Collaborate lub Full (legacy).
Collaborate oraz członkowie z licencją Full (legacy) nie mogą zostać zmienieni na bezpłatną licencję, ponieważ bezpłatne licencje można przypisać tylko nowym użytkownikom.
Aby zmienić licencję Collaborate lub Full (legacy) na bezpłatną ograniczoną licencję:
- Otwórz Zespoły lub otwórz Ustawienia organizacji > Użytkownicy > Wszyscy użytkownicy >Aktywni użytkownicy.
- Kliknij ikonę trzy kropki (...) obok Collaborate lub użytkownika z licencją Full (legacy).
- Wybierz Zmień na uczestnika ograniczonej wersji bezpłatnej.
Aby zbiorczo przekonwertować kilka licencji naraz:
- Otwórz Ustawienia organizacji > Użytkownicy > Wszyscy użytkownicy > Aktywni użytkownicy.
- Zaznacz pojedynczo wszystkich użytkowników, których licencje chcesz przekonwertować, lub zastosuj filtry, aby wybrać użytkowników. Możesz wybrać do 50 użytkowników
- Kliknij Akcje zbiorcze i wybierz nową opcję licencji