Niezależnie od tego, czy współpracujesz z klientami, partnerami czy innymi zewnętrznymi użytkownikami, zapraszanie gości to bezpieczny sposób pracy z osobami spoza twojego zespołu lub organizacji.
Zapraszaj gości do pracy na jednej lub kilku tablicach bez konieczności zapraszania ich do zespołu. To idealne rozwiązanie na spotkania, warsztaty lub projekty doradcze.
Uwagi dotyczące współpracy:
- Gdy zapraszasz gości, nie musisz już udostępniać tablic publicznie.
- Goście muszą się zalogować i mają dostęp tylko do tablic, do których zostali bezpośrednio zaproszeni.
- Goście mają dostęp do funkcji w Twoim płatnym abonamencie, co oznacza, że mogą współpracować, korzystając z narzędzi takich jak głosowanie, timer, czat wideo oraz innych funkcji planów Business lub Enterprise.
- Niektóre funkcje są niedostępne dla gości, na przykład tworzenie lub edytowanie tabel oraz widżetów osi czasu.
- Goście mają nieograniczony dostęp do udostępnionych tablic, a ich dostęp nie wygasa, chyba że wyraźnie ich usuniesz.
- Dodawanie gości jest bezpłatne i nie ma ograniczeń co do liczby gości, których możesz dodać.
Dostępne dla: plany Business i Enterprise*
Ograniczona dostępność dla: plany Starter i Education* Aby włączyć funkcję zapraszania gości z uprawnieniami do edycji w abonamencie Enterprise, Twój administrator Miro musi skontaktować się z opiekunem konta
Włączanie lub wyłączanie gości
Domyślnie dany zespół może zapraszać gości do swoich tablic. Jako administrator firmy na płatnym abonamencie możesz zmienić to ustawienie dla dowolnego zespołu.
Wykonaj te kroki:
- W konsoli administracyjnej przejdź do Zespoły.
-
Kliknij zespół, który chcesz zaktualizować.
Otworzy się panel {Team name}. -
Na karcie Ustawienia, w sekcji Zaproszenia znajdź następującą opcję:
- Pozwól zapraszać użytkowników i grupy użytkowników do tablic bez potrzeby wcześniejszego dodania ich do zespołu.
- Kliknij (domyślnie) Zezwól lub Nie zezwalaj.
Uwaga: W planach Starter i Education możesz zapraszać użytkowników z przeglądania i komentowania do tablic bez dodawania ich do zespołu. Goście z edycji jednak nie są dostępni w tych planach.
Więcej informacji: Zobacz Odwiedzający, goście i członkowie.
Zaproś gości
Gości można zapraszać tylko do poszczególnych tablic - nie możesz zaprosić gościa z poziomu ustawień zespołu. Goście muszą być zalogowani w Miro, aby uzyskać dostęp do udostępnionych tablic.
- Otwórz okno udostępniania tablicy
- Aby zaprosić gościa, wpisz adres e-mail zaproszonej osoby w oknie udostępniania tablicy i wybierz poziom uprawnień (edycja, komentowanie lub wyświetlanie)
- Gdy Może edytować jest wybrane, wybierz, aby dodać jako Gość. Jeśli wybierzesz Może komentować lub Może wyświetlać, nie pojawi się wyskakujące okienko i zaproszony użytkownik zostanie od razu dodany do tablicy jako gość
Goście z uprawnieniami do edycji mogą nie być włączeni w Twoim abonamencie Enterprise. Poproś administratora Miro, aby skontaktował się z opiekunem konta Miro w celu włączenia tej funkcji.
- Otwórz okno udostępniania tablicy
- Aby zaprosić gościa, wpisz jego adres e-mail w oknie udostępniania tablicy i wybierz poziom uprawnień (edycja, komentowanie lub wyświetlanie)
- Jeśli Może edytować jest wybrane, zobaczysz następujące wyskakujące okienko. Wybierz Dodaj tylko do tej tablicy. Jeśli wybierzesz Może komentować lub Może wyświetlać, żadne okienko nie zostanie wyświetlone, a zaproszony użytkownik zostanie od razu dodany do tablicy jako gość
W abonamentach Starter i Education, zapraszając gości, możesz przyznać tylko uprawnienia do wyświetlania lub uprawnienia do komentowania. Aby przyznać uprawnienia do edycji użytkownikom, którzy nie są członkami Twojego zespołu, rozważ publiczne udostępnianie odwiedzającym.
- Przejdź do pulpitu i najedź kursorem na kartę tablicy. Kliknij menu z 3 kropkami w prawym górnym rogu
- Kliknij Udostępnij
- Wprowadź adres e-mail tej osoby
- Wybierz Może wyświetlać lub Może komentować w zależności od poziomu dostępu, który chcesz przyznać. Kliknij Wyślij zaproszenia
Nie mam opcji zapraszania gości
Może być kilka powodów, dla których nie możesz zapraszać gości.
1. Opcja zapraszania gości może być niedostępna, jeśli nie jest uwzględniona w abonamencie Miro. Jeśli nie możesz zapraszać gości, najpierw sprawdź rodzaj swojego abonamentu, aby upewnić się, czy ta funkcja jest obsługiwana.
| Wersja | Free | Starter, Education | Business | Enterprise |
| Goście, którzy mogą wyświetlać | ✘ | ✔ | ✔ | ✔ |
| Goście, którzy mogą komentować | ✘ | ✔ | ✔ | ✔ |
| Goście, którzy mogą edytować | ✘ | ✘ | ✔ | Twój administrator Miro może potrzebować skontaktować się z menedżerem konta, aby włączyć tę funkcję |
2. Sprawdź, czy administrator w ustawieniach zespołu zezwolił na gości.
Jeśli jesteś administratorem Miro, dowiedz się, jak włączyć gości w swoim zespole. Albo skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś go, aby zezwolił na gości.
Goście w ustawieniach
Nazwy gości są takie same, jak te użyte przy rejestracji w Miro. Dzięki temu zobaczysz aktywność każdego z gości, co sprawia, że współpraca jest bardziej przejrzysta i efektywna.
Goście są widoczni w Twoich ustawieniach, a także w oknie udostępniania tablicy w abonamencie Business.
Administratorzy mogą zobaczyć listę wszystkich gości w Ustawienia firmy (jeśli masz abonament Enterprise) lub Ustawienia zespołu > Aktywni użytkownicy. Stamtąd możesz przekształcić gości w członków lub usunąć ich.
Istotne dla: planów Business
Aby zobaczyć wszystkich gości zaproszonych do danej tablicy, otwórz okno dialogowe tablicy Udostępnij > Ustawienia udostępniania. Obok użytkowników będących gośćmi zobaczysz odznakę.
Jak to działa dla zaproszonych gości
Goście otrzymają Twoje zaproszenie na tablicę e-mailem z linkiem do niej.
Po zarejestrowaniu i dołączeniu do udostępnionych przez Ciebie tablic goście będą mieć role edytującego, komentującego lub wyświetlającego w zależności od uprawnień, które ustawisz podczas udostępniania im tablicy.
Jeśli zostali zaproszeni jako edytujący, będą mieć dostęp do kilku funkcji płatnego abonamentu:
- Tworzyć i zmieniać zawartość na tablicach, do których zostali zaproszeni (dodawać karteczki, obrazy, tekst itp.)
- Korzystać z funkcji współpracy (np. czat wideo, głosowanie itp.)
- Wyświetlać & przywracać zawartość tablicy z listy aktywności
- Oznaczać innych użytkowników w komentarzach
- Blokować/odblokowywać obiekty na tablicach
- Uzyskać dostęp do niektórych aplikacji zainstalowanych w Twoim zespole
Goście nie mogą:
- Tworzyć tablice
- Udostępniać nowym osobom i zmieniać ustawienia udostępniania tablic
- Wykonywać działania lub zmieniać ustawienia pulpitu zespołu. Na swoim pulpicie zobaczą i będą mieć dostęp tylko do tablic udostępnionych im
- Zobaczyć członków zespołu i mieć dostęp do tablic zespołu
Goście widzą udostępnione tablice na swoim pulpicie, ale nie mogą tworzyć własnych tablic w Twoim zespole. Goście mogą poprosić o dostęp członka w wersji Standard lub Full (legacy) do Twojego zespołu, klikając odpowiedni przycisk.
Jak zmienić członków na gości
Zapoznaj się z tym przewodnikiem: Jak zmienić członków na gości.
Jak przestać udostępniać gościom
Są dwa sposoby, aby przestać udostępniać gościom tablice.
- Kliknij Udostępnij
- Przejdź do Ustawień udostępniania
- Kliknij menu rozwijane obok gościa
- Wybierz Usuń, aby usunąć dostęp użytkownika do tablicy
Kto może to zrobić: Administratorzy firmy w wersjach Business i Enterprise; administratorzy zespołu w wersjach Starter i Education
- Otwórz Ustawienia zespołu. Jeśli korzystasz z wersji Enterprise lub Business, przełącz się na Firmę
- Przejdź do Aktywni użytkownicy
- Znajdź gościa na liście, kliknij menu z 3 kropkami, a następnie kliknij Usuń
Poproś o dołączenie do zespołu
Użytkownik może poprosić o dołączenie do zespołu tylko wtedy, gdy jest członkiem organizacji. Członek może już mieć ograniczony dostęp do tablicy w zespole jako gość.
Aby użytkownik mógł poprosić o dołączenie do zespołu:
- Upewnij się, że użytkownik ma rolę Członek w organizacji.
- W ustawieniach organizacji, w sekcji Ustawienia > Współpraca, upewnij się, że opcja Prywatność zespołu jest wyłączona.
- W ustawieniach zespołu, pod Ustawienia odkrywania zespołu, upewnij się, że opcja Członkowie mogą dołączać po zatwierdzeniu jest włączona.
✏️ Zewnętrzny użytkownik z rolą Gość nie ma możliwości poproszenia o dołączenie.